De gemeente Ede beschikt over een ambtelijke organisatie waar we trots op zijn. Betrokken en loyale medewerkers zetten zich dagelijks in voor hoogwaardige dienstverlening aan burgers, ondernemers en instellingen, en werken aan het realiseren van de ambitieuze doelstellingen van de samenleving en het gemeentebestuur. Om ervoor te zorgen dat medewerkers effectief kunnen blijven werken in een continu veranderende omgeving, is voortdurende organisatieontwikkeling essentieel.
1. Ede in Beweging
In 2021 is het organisatie-ontwikkelingsprogramma "Ede in Beweging" gestart, gericht op het bevorderen van samenwerking over afdelingsgrenzen heen en op programmatisch en opgavegericht werken. Het programma bestaat uit drie hoofdthema’s:
Inhoudelijke Agenda: De Opgaven Centraal
- Het ontwikkelen van programmatisch en opgavegericht werken om complexe vraagstukken zoals woningbouw, landbouwtransitie en kansengelijkheid effectief aan te pakken.
- Het prioriteren van taken op basis van hun belang.
Houding & Gedrag: Leren Durven Doen
- Versterken van het Ambtelijk vakmanschap door:
- Strategische Personeelsplanning (SPP). Het SPP helpt ons om goed inzicht te krijgen op de ontwikkeling van medewerkers.
- Het leer- en ontwikkelcentrum "Groei" biedt een adequaat leeraanbod, met leren geïntegreerd in het dagelijks werk.
- Leiderschapsontwikkeling helpt managers om opgave- en resultaatgericht te blijven sturen.
Slimmer Werken
- Procesoptimalisatie zorgt voor efficiënte en effectieve afdelingsoverstijgende werkprocessen.
- Digitalisering van werkprocessen benutten.
- Optimalisatie van stuurinformatie voor proactieve bijsturing door managers.
2. Realisatiekracht
De gemeenteraad van Ede heeft in 2022 extra middelen beschikbaar gesteld om de basis op orde te krijgen, oplopend tot € 5 miljoen per jaar vanaf 2026, om de ambtelijke organisatie te versterken en toekomstbestendig te maken. Deze middelen zijn nodig omdat de ambtelijke organisatie onvoldoende is meegegroeid met de groei van Ede, de uitbreiding van taken en de toename van complexe vraagstukken. De middelen worden ingezet voor zowel het versterken van de formatie als het slimmer organiseren en uitvoeren van het werk.
Slimmer organiseren
Bij slimmer werken gaat het om:
- Het versterken van contractmanagement
- Het versterken van het strategisch vermogen, mede om tot meer richting te komen in de uitvoering
- Actualiseren van het functiehuis
- Procesoptimalisatie
- Regie en Projectbeheersing Ruimtelijke Opgaven
- Optimaliseren Ondersteunende Functies
Ontwikkelplannen
Deze inrichtingsprincipes vormen samen met het nieuwe sturingsmodel en “Ambtelijk vakmanschap” de leidraad voor een toekomstbestendige organisatie. In 2024 hebben veel organisatieonderdelen een ontwikkelplan gemaakt om deze te vertalen naar hun praktijk. Een deel loopt door in 2025. In 2025 staan het implementeren en werken volgens deze opzet centraal.
Inzet middelen
Het toekennen van middelen voor versterking van de organisatie gebeurt op basis van een zorgvuldige integrale afweging. Capaciteit wordt alleen ingezet als andere opties, zoals aanpassingen in inrichting en sturing of het beter inrichten van processen, niet tot verlaging van de werkdruk leiden. Bovendien moeten de taken essentieel zijn en wordt de urgentie van het niet invullen van deze taak aantoonbaar gemaakt. Besluitvorming over de (structurele) inzet van de middelen vindt plaats in 2024 aan de hand van de bovengenoemde ontwikkelplannen.