Het verder professionaliseren van het systeem van auditing (toezien op de doelmatigheid, kwaliteit, doeltreffendheid en rechtmatigheid van beleid en bedrijfsvoering) is een continu proces om in de pas te blijven met de toenemende eisen en behoeftes op dit terrein. Het gaat daarbij om de samenhang op het terrein van administratieve organisatie en interne controle, de bevindingen van de accountant vanuit zijn controle, het (laten) uitvoeren van audits, artikel 213a onderzoeken en risicomanagement met bijbehorend (jaarlijks op te stellen) auditplan. Maar ook de afstemming met onderzoek dat plaatsvindt door de Rekenkamercommissie.
Rechtmatigheidsverantwoording
Wij leggen als college verantwoording af over de (financiële) rechtmatigheid van de in de jaarrekening verantwoorde baten en lasten en de balansmutaties. Dit houdt in dat wij vaststellen dat:
- Is voldaan aan de voorwaarden opgenomen in wet- en regelgeving.
- Is gehandeld binnen de vastgestelde begrotingskaders.
- Is gewaarborgd dat er geen misbruik of oneigenlijk gebruik is gemaakt.
De invoering in 2023 van de rechtmatigheidsverantwoording is met de nodige interpretatieverschillen gepaard gegaan en dit vraagt nog om verdere verduidelijking. In de loop van 2024 komen de nodige aanvullingen op wetgeving en regelingen en deze zullen in 2025 en verdere jaren van invloed zijn op het vervolg. Wij zijn voor onze prioritering van werkzaamheden afhankelijk van wetgeving en richtlijnen waardoor op voorhand de volgorde niet exact is aan te geven.
Wij constateren dat de met de SPUKS (Specifieke Uitkering) gemoeide geldstromen waarvoor wij als gemeente of in regionaal verband in aanmerking komen positief zijn. Echter stijgen hierdoor ook de administratieve lasten vanwege de complexe verantwoordingseisen en dit betekent een extra beslag op onze capaciteit. Hierdoor blijven de voorgenomen innovatieve ontwikkelingen (als data gedreven controles) achter.
Doelmatigheidsonderzoeken
Het aantal eigen onderzoeken zal gezien de beschikbare middelen vooralsnog beperkt zijn.
Eind 2024 wordt de Netwerkmonitor geactualiseerd. Hierin worden de risico’s van een significant aantal netwerkrelaties in kaart gebracht. Dit geeft een beeld van de relaties die belangrijk zijn voor realisatie van onze beleidsdoelstellingen én risicovol zijn en dus aandacht vragen. In 2025 wordt nader onderzocht hoe de systematiek van de Netwerkmonitor, waarbij op laagdrempelige wijze een groot aantal relaties wordt beoordeeld kan worden toegepast binnen andere domeinen.
Preventie van fraude, misbruik en oneigenlijk gebruik
Het onderkennen en beheersen van frauderisico’s is een continu proces. Jaarlijks actualiseren wij de frauderisico’s als onderdeel van de VIC. Wij zijn bezig met het opstellen van een fraudeprotocol waarin het onderkennen, de beheersing en de opvolging van fraude wordt geformaliseerd.
Eveneens zijn wij bezig met het actualiseren van de Nota Misbruik en Oneigenlijk gebruik. In deze nota worden onder andere het beleid ter voorkoming, de inrichting van beheersmaatregelen en de risicogebieden van de gemeente Ede in het kader van misbruik en oneigenlijk gebruik opgenomen.